Heilige hert affiche

Data: 10 t/m 24 juni 2018

Locatie: In en rondom de Agneskerk, Goutum

Activiteit:  Proces samen met vele communities dat leidde tot een locatietheater voorstelling

 

SC Cambuur en de Agneskerk in Goutum. Je zou ze niet meteen met elkaar in verband brengen. Toch is er iets wat de voetbalclub en de kerk verbindt: het familiewapen van de adellijke Friese familie de Cammingha’s, stichters van Leeuwarden. In de kerk van Goutum prijkt een afbeelding van het familiewapen en voetbalclub Cambuur gebruikt het wapenschild als logo.

Het was een kind van de nabijgelegen basisschool die de dominee van de Agneskerk wees op de aanwezigheid van het Cambuurlogo in de kerk. Het jongetje dat een rondleiding kreeg door de kerk herkende meteen het rode liggende hert in goud en riep enthousiast: ‘zijn jullie ook al fan?!’.

Dominee Gerard Rinsma van de Agneskerk vertelde het verhaal aan de organisatie Under de Toer en samen gingen zij op zoek naar makers die vorm zouden kunnen geven aan dit verhaal. De drie jonge theatermakers van theatercollectief Skoft&Skiep werden benaderd door Under de Toer omdat zij ervaring hebben met het theatraal verbeelden van maatschappelijke vraagstukken met communities. Zo vormt het verhaal van het jongetje in de Agneskerk de aanleiding voor een zoektocht naar de verborgen verbintenis tussen de Agneskerk en SC Cambuur.

Skoft&Skiep wil met Het heilige hert van Cambuur communities van Goutum en Cambuur samenbrengen op de plaats waar hun gedeelde wortels liggen: de Agneskerk. Samen met deze communities en andere individuen die zich betrokken voelen bij Cambuur of in Goutum wonen, werken zij langere tijd samen om hun rituelen en gewoontes te leren kennen. Eindpunt van dit project is een reeks voorstellingen waarin de sociale rituelen van beide communities verwerkt zijn. De communities, inwoners en betrokken vormen de inspiratie voor het project en zullen uiteindelijk ook deelnemen in de voorstelling. Op deze manier vormen zij samen weer een nieuw ritueel.

In de aanloop naar de reeks voorstellingen wordt een drietal andere activiteiten ge-organiseeerd. In deze activiteiten wordt de verbintenis tussen de Agneskerk en SC Cambuur van verschillende kanten belicht. Zo is er een lezing, komt er een tentoonstelling en is er een officiële aftrap van het project waarbij symbolisch een bal vanuit het Cambuurstadion naar Goutum wordt ‘gepasst’.

In het project It heilige hert van Cambuur gaan voetbal en religie een verbintenis aan en gaan we op zoek naar wat geloven in deze tijd betekent. Het heilige hert van Cambuur is een poging om de sociale rituelen rondom voetbal en religie in kaart te brengen en de verbintenissen tussen beide theatraal vorm te geven.